Metalen sculpturen van Brou-Art

libelle close-up Brou-Art
- 11 oktober 2024

In de winkel van Malle Peer kun je momenteel een unieke collectie metalen sculpturen bewonderen, gemaakt door de autodidact kunstenaar Jac Brouwers. Werkzaam onder de naam Brou-Art. Sinds 2018 maakt Jac bijzondere kunstwerken van gebruikte gereedschappen. Zijn werk wordt gekenmerkt door een speelse omgang met de materialen, waarbij hij oude voorwerpen een nieuw leven geeft in de vorm van expressieve en originele sculpturen.

Elk kunstwerk van Brou-Art vertelt een eigen verhaal. De kenmerkende stijl is te herkennen aan de zwarte coating die hij gebruikt, met koper als subtiel accent in vrijwel al zijn creaties. Jac Brouwers is daarnaast lid van het kunstenaarscollectief CCH, wat zijn betrokkenheid bij de kunstwereld verder onderstreept.

In onze winkel in Baarle-Nassau zijn momenteel vier van Jac’s kunstwerken te bewonderen.

De Hoposaurus: speelse creativiteit

De Hoposaurus, mijn persoonlijke favoriet, is een kunstwerk dat meteen de aandacht trekt door zijn inventieve ontwerp. Dit imposante beeld, gemaakt van pomponderdelen en hoefijzers, staat trots op een verweerde meerpaal van 114 cm hoog. De hoefijzers vormen de basisstructuur van het dier en geven het een gevoel van beweging, alsof het elk moment tot leven kan komen. Ik houd ervan!

Jac speelt hier met verschillende materialen, waarbij pompstukken en hoefijzers een nieuwe betekenis krijgen in zijn kunst. De verweerde meerpaal zorgt voor een mooi contrast met de industriële uitstraling van de Hoposaurus. Het laat zien hoe alledaagse objecten kunnen transformeren tot iets unieks en kunstzinnigs.

Het paard: sterke gereedschappen, sterke uitstraling

Het beeld van het paard is misschien wel het krachtigste werk in deze collectie. Met een hoogte van 144 cm en opgebouwd uit harde gereedschappen, heeft het een robuuste en imposante uitstraling. De kop, afgeslepen van een bestaand beeld, is vakkundig verwerkt met een vloerdrijver die door het hele kunstwerk loopt. Dit element verbindt de verschillende delen en benadrukt de eenheid in het ontwerp.

paard close-up Brou-Art

De body, opgebouwd uit hoefijzers en een stratenmakershamer, geeft het beeld een unieke balans tussen kracht en elegantie. Hoewel dit het enige werk is zonder koper, blijft het trouw aan de karakteristieke stijl van Jac. De solide materialen en de industriële invloeden maken dit paard tot een kunstwerk dat zowel ruig als verfijnd aanvoelt, perfect passend binnen de collectie. Het paard staat op een zuil gemaakt van cortenstaal.

Libelle: elegant en industrieel

Het beeld van de libelle is ook weer een geweldig kunstwerk. Een elegante combinatie van industrie en natuur. Met een hoogte van 152 cm en geplaatst op een stevige zuil van cortenstaal, valt dit kunstwerk meteen op. Ook nu het bij ons in de tuin staat, trekt het direct de aandacht. De basis van de libelle is gevormd uit een grote betonschaar, die dienst doet als het lichaam. Twee ploegdelen vormen de vleugels van het insect. Deze robuuste industriële onderdelen worden subtiel verweven met klemmen, ooit gebruikt om bielzen op het spoor te leggen. Dit geeft het beeld een uniek historisch karakter, alsof de materialen een tweede leven hebben gekregen in de vorm van kunst.

libelle Brou-Art op kostenstaal voet

De speelse afwerking met een hooivorkje als staart benadrukt Jac’s vaardigheid om onverwachte elementen te gebruiken. De contrasterende vormen en materialen, van scherp tot sierlijk, zorgen voor een fascinerend samenspel tussen kracht en verfijning. Deze sculptuur nodigt uit om van dichtbij bewonderd te worden, waarbij elke hoek weer nieuwe details onthult die bijdragen aan zijn dynamische uitstraling.

Grobosaurus: krachtige buiteninstallatie

In onze tuin staat de imposante Grobosaurus, met een hoogte van 144 cm. Dit kunstwerk is gemaakt van een grondboor en aardappeloprijder, wat het geheel een robuust en stoer uiterlijk geeft. De creatieve mix van materialen benadrukt de vindingrijkheid van Jac als kunstenaar, die met zijn unieke aanpak bestaande voorwerpen nieuw leven inblaast. De body is opgebouwd uit hoefijzers, die niet alleen een sterke structuur bieden, maar ook een interessant visueel element toevoegen aan het ontwerp.

Grobosaurus beeld Brou-Art

De Grobosaurus straalt kracht en energie uit, wat het een indrukwekkende toevoeging maakt aan elke (buiten)ruimte. Dankzij zijn duurzame materialen en opvallende vorm is het niet alleen een kunstwerk, maar ook een gespreksonderwerp voor bezoekers. Dat is voor mij als kunstliefhebber altijd belangrijk, het feit dat het kunstwerk een gesprek laat starten. In onze tuin heb ik al wat gesprekken voorbij horen komen tussen bezoekers, dus dat doel is bereikt! De combinatie van industriële elementen en de natuurlijke omgeving maakt het kunstwerk tot een echt pronkstuk, dat de verbeelding prikkelt en de sfeer van de tuin verrijkt.

Brou-Art: een speelse visie op gereedschappen

De sculpturen van Brou-Art zijn niet zomaar kunstwerken; ze zijn een weerspiegeling van Jac’s visie en speelse omgang met materialen. Hij ziet mogelijkheden in oude, gebruikte gereedschappen en transformeert ze in iets totaal nieuws en verrassends. Zijn kunstwerken zijn niet alleen een eerbetoon aan vakmanschap, maar ook aan creativiteit en hergebruik. Wij zijn dan ook blij met de kunstwerken in onze winkel en tuin.

Wil je de beelden zelf bewonderen? De metalen sculpturen van Brou-Art zijn nu te zien in de winkel van Malle Peer. Laat je verrassen door de unieke creaties en ontdek de kunst van hergebruik en vakmanschap in zijn puurste vorm.

Scroll naar boven