WEBSHOP

Bakelieten telefoon met draaischijf

Deze klassieke bakelieten telefoon met draaischijf, een authentiek model van de PTT, brengt nostalgie naar iedere ruimte. Ooit was de bakelieten telefoon het symbool van modern communicatiegemak in de jaren ’50 en ’60. Nu staat hij bekend om zijn tijdloze design en duurzame materiaal.

De draaischijf en het robuuste bakeliet geven de PTT telefoon een iconische uitstraling en maken het een prachtig decoratief stuk voor liefhebbers van retro en vintage items. Hoewel hij nu niet meer functioneel is in de moderne wereld van smartphones, blijft de bakelieten telefoon met draaischijf een geliefd verzamelobject en herinnering aan vervlogen tijden.

59,00

1 op voorraad

De geschiedenis van de PTT: Een Nederlandse communicatiepionier

De PTT, voluit het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, was decennialang een belangrijke speler in de Nederlandse infrastructuur voor post- en telecommunicatie. Het bedrijf heeft diepe wortels in de geschiedenis van Nederland en speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van post- en telefoniediensten. Hierdoor werd het land verbonden werd met de rest van de wereld.

De oprichting van de PTT

Het bedrijf werd in 1928 opgericht door de Nederlandse overheid. Het doel was om een centraal staatsbedrijf te vormen voor de toen opkomende communicatiemiddelen: post, telegrafie en telefonie. Het bedrijf fuseerde de eerdere losse takken van post en telegraaf die al in de negentiende eeuw door de overheid werden beheerd. De telecommunicatie breidde zich snel uit, en de PTT stond aan de basis van het eerste uitgebreide nationale telefoonnetwerk.

Het iconische telefoonnetwerk

Een van de meest herkenbare symbolen van de PTT was de introductie van de bakelieten telefoons met draaischijf, die gedurende het midden van de twintigste eeuw in vrijwel elk Nederlands huishouden te vinden waren. Deze telefoons, met hun stevige en eenvoudige ontwerp, werden geleverd door de PTT en waren het symbool van moderniteit in de jaren ’50 en ’60. Het systeem van draaischijven en vaste lijnen werd in heel Nederland door de PTT beheerd, en het bedrijf zorgde voor de installatie, het onderhoud en de uitbreiding van het netwerk.

Verzamelaars en nostalgie

De invloed van de PTT is nog steeds voelbaar. Veel mensen koesteren nostalgische herinneringen aan de oude bakelieten telefoons en de rode brievenbussen. Voor verzamelaars zijn PTT-objecten zeer gewild. Ze vormen tastbare herinneringen aan een tijd waarin communicatie via post en telefoon volledig in handen was van de overheid.

De geschiedenis van de PTT blijft een belangrijk deel van het Nederlandse erfgoed. Vooral nu vintage en retro-items uit deze periode weer enorm in trek zijn.

Scroll naar boven