Oude gewichten en gewichtenblokken

gewichten en gewichtenblokken
- 20 september 2024

Bij Malle Peer houden we van vintage items met een verhaal. Een van die prachtige objecten is het oude gewichtenblok, zoals op de afbeelding hierboven. Dit soort gewichtenblokken, vaak gemaakt van hout en messing, dienden als essentiële hulpmiddelen in de handel en industrie, lang voordat digitale weegschalen hun intrede deden. De gewichten zijn een toonbeeld van duurzaamheid en nauwkeurigheid en blijven geliefd door verzamelaars en interieurliefhebbers.

Stempels en keuring van oude gewichten

Eén van de bijzondere kenmerken van oude gewichten is de keuringsstempel die op veel van deze gewichten te vinden is. Wanneer gewichten officieel werden gekeurd op hun nauwkeurigheid, kregen ze een stempel. Deze stempels variëren van land tot land en kunnen een jaartal, een logo, of een specifiek keurmerk bevatten. De aanwezigheid van een dergelijke stempel voegt een historische waarde toe aan het gewichtenblok

Een mooi voorbeeld hiervan is te zien op het gewichtenblok dat we aanbieden, waarin verschillende gewichten te vinden zijn, waaronder een 1-kilogram gewicht, 500 gram, en kleinere gewichten van 200, 100 en 50 gram. Alle gewichten dragen hun opdruk van de massa, wat ze niet alleen functioneel maar ook zeer decoratief maakt.

Verschillende soorten gewichten

Gewichten kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar messing gewichten zijn het meest gewild vanwege hun klassieke uitstraling en duurzaamheid. Oudere sets werden vaak geleverd in een houten blok, waarbij elk gewicht zijn eigen, precies passende gleuf heeft. Dit zorgt ervoor dat de gewichten beschermd blijven en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Er zijn ook verschillende stijlen gewichten afhankelijk van het tijdperk en het land van herkomst. Sommige gewichten hebben een gladde, eenvoudige afwerking, terwijl andere rijkelijk versierd kunnen zijn met inscripties of zelfs emblemen van overheidsinstanties.

De charme van oude gewichten

Wat oude gewichten zo charmant maakt, is hun tastbare connectie met het verleden. Elk gewicht heeft door de jaren heen talloze transacties mogelijk gemaakt, van het wegen van specerijen op een markt tot het bepalen van de waarde van goud in een juwelierszaak. Ze dragen een aura van precisie en vakmanschap met zich mee, iets dat we zelden zien in moderne, digitale apparatuur. Bovendien voegen ze een unieke esthetiek toe aan elk interieur. Of ze nu worden gebruikt als decoratief object, of juist functioneel op een vintage geïnspireerde weegschaal, ze vertellen altijd een verhaal.

Oude gewichtenblokken en gewichten zijn een must-have voor iedere verzamelaar van industriële en historische objecten. Bij Malle Peer vind je een zorgvuldig geselecteerde collectie vintage gewichten die niet alleen praktisch zijn, maar ook karakter en een verhaal met zich meebrengen. Deze authentieke gewichten zijn perfect voor liefhebbers van retro decoratie. Of je nu zoekt naar een oud gewichtenblok om je interieur een industriële uitstraling te geven, of gewoon een stukje geschiedenis in huis wilt halen, onze collectie biedt het allemaal.

Jos Beckers

Bij gewichten horen vanzelfsprekend ook weegschalen. De volgende weegschalen vindt u in onze winkel:

Scroll naar boven