WEBSHOP

Grote munitiekist

Deze grote munitiekist, met afmetingen van 116 cm lang, 38 cm breed en 24 cm hoog, is stevig gebouwd van hout en heeft duidelijk de tand des tijds doorstaan. Ooit diende deze robuuste kist om zware munitie voor kanonnen te vervoeren, specifiek lege projectielen.

In het Engels staat op de grote munitiekist geschreven: ‘2-cartridge 105mm TP-T M490 for gun M68’. Deze militaire aanduidingen verwijzen naar speciale oefenpatronen, zorgvuldig verpakt voor transport naar het front.

De munitiekist ademt de spanning en kracht van het slagveld en is een tastbare herinnering aan zijn gevaarlijke lading.

69,00

1 op voorraad

Munitiekisten

Munitiekisten zijn essentieel in militaire operaties voor het veilig transporteren en opslaan van munitie. Ze zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de zware omstandigheden van het slagveld, zoals vocht, schokken en extreme temperaturen. Munitiekisten worden gemaakt van hout, metaal of soms kunststof, afhankelijk van de situatie en het type munitie dat erin wordt vervoerd. Ze beschermen niet alleen de munitie zelf, maar ook de soldaten en logistieke eenheden die ermee werken, door ervoor te zorgen dat de munitie intact en bruikbaar blijft.

Verschillende soorten munitiekisten

Er zijn verschillende types munitiekisten, ontworpen voor specifieke doeleinden. Kleine kisten zijn vaak bedoeld voor lichte vuurwapenmunitie, terwijl grote, robuuste kisten gebruikt worden voor zware artilleriegranaten en tankprojectielen. Voorbeelden hiervan zijn houten kisten met afmetingen van bijvoorbeeld 116 cm lang, 38 cm breed en 24 cm hoog, die ontworpen zijn om grote kanonpatronen zoals 105mm granaten te vervoeren. Het opschrift op dergelijke kisten geeft gedetailleerde informatie, zoals het type munitie, kaliber en de instructies voor het gebruik, zoals “2-cartridge 105mm TP-T M490 for gun M68.”

Het ontwerp en de beveiliging

Een belangrijk aspect van munitiekisten is de binnenkant, waar vaak vakverdelingen of inlays te vinden zijn. Deze zorgen ervoor dat de munitie stevig op zijn plaats blijft tijdens transport. Sommige kisten hebben zelfs dubbele bodems, waarin reserveonderdelen of gereedschap kunnen worden opgeslagen. Dit voorkomt verschuivingen die de munitie kunnen beschadigen en gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn de kisten vaak voorzien van metalen hoeken en stevige sluitingen om te zorgen voor maximale bescherming tegen schokken en impact.

Historische waarde en hergebruik

Oude militaire munitiekisten hebben een grote aantrekkingskracht op verzamelaars en liefhebbers van militaire memorabilia. Deze kisten, vaak voorzien van originele stempels en inscripties, vertellen een verhaal van militaire operaties, veldslagen en de mannen die ze met zich meedroegen. Vanwege hun stevige constructie worden ze ook vaak hergebruikt als opbergkisten of decoratieve elementen. Het verweerde hout en de industriƫle uitstraling geven deze objecten een unieke charme.

Moderne munitiekisten

Hoewel munitiekisten tegenwoordig steeds vaker van kunststof worden gemaakt voor betere bescherming tegen de elementen, behouden de houten en metalen versies uit het verleden hun nostalgische waarde. Hun ontwerp en functionaliteit weerspiegelen een tijdperk waarin robuustheid en betrouwbaarheid voorop stonden. Ze blijven een belangrijk onderdeel van militaire geschiedenis en vakmanschap, en dienen vandaag de dag nog steeds als bijzondere herinneringen aan de strijd en logistiek van weleer.

Scroll naar boven