WEBSHOP

West Germany 2500-25 vaas

Deze prachtige retro West Germany vaas, gemerkt met de kenmerkende code 2500-25, is een fraai voorbeeld van het vakmanschap van de West-Duitse keramiekfabrikant Knödgen. Zoals af te lezen is aan de code, is de vaas 25 cm hoog. Onderop de vaas staan naast de code ook de inscripties ‘W-Germany’ en ‘Knödgen’, die getuigen van haar oorsprong.

De vaas is artistiek beschilderd met een verfijnd bloemmotief, dat in levendige retro kleuren tot leven komt. Zowel de boven- als onderzijde van de West-Germany vaas worden geaccentueerd door donkerblauwe randen, die een elegante afwerking aan dit mooie retro stuk geven.

37,50

1 op voorraad

Knödgen

Knödgen was een gerespecteerde fabrikant van keramiek en aardewerk in West-Duitsland, actief in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Gevestigd in een land met een rijke traditie van keramiekproductie, wist Knödgen zich te onderscheiden door een combinatie van innovatief design en hoogwaardig vakmanschap. Het merk werd bekend om zijn decoratieve aardewerk, waaronder vazen, schalen en andere huisdecoraties, die vaak voorzien waren van kenmerkende motieven en kleurencombinaties.

Kenmerkende markeringen

Een van de opvallende kenmerken van Knödgen’s producten is de markering onderop de stukken. Het merkteken bestaat doorgaans uit de inscripties ‘W-Germany’ en ‘Knödgen’, samen met een specifieke code die het model en de grootte van het item aangeeft. Bijvoorbeeld, een vaas gemerkt met de code 2500-25 zou verwijzen naar een bepaald ontwerp en een hoogte van 25 centimeter. Deze coderingen zijn niet alleen nuttig voor identificatie, maar maken de stukken ook geliefd onder verzamelaars.

Unieke ontwerpen

Knödgen’s ontwerpen varieerden van traditionele bloemmotieven tot meer abstracte en moderne stijlen, passend bij de veranderende smaak en trends van de decennia waarin ze actief waren. De producten werden vaak met de hand beschilderd, wat elke stuk een uniek karakter gaf. De kleurenschema’s waren divers, maar de combinatie van rijke, diepe tinten zoals donkerblauw, bordeaux en smaragdgroen was een kenmerkend element van hun werk.

Vakmanschap en materialen

Het vakmanschap van Knödgen werd ook gekenmerkt door het gebruik van hoogwaardige materialen en nauwgezette aandacht voor detail in het productieproces. Dit zorgde ervoor dat hun keramiek niet alleen esthetisch aantrekkelijk was, maar ook duurzaam en functioneel. De kwaliteit van het glazuur en de duurzaamheid van de materialen maakten dat vele stukken de tand des tijds hebben doorstaan, wat bijdraagt aan hun huidige verzamelwaarde.

Historische context en erfgoed

Ondanks de hoge kwaliteit en het esthetische ontwerp van hun producten, blijft informatie over de specifieke geschiedenis van Knödgen en de omvang van hun productie enigszins schaars. Wat wel duidelijk is, is dat hun bijdragen aan de West-Duitse keramiekindustrie een blijvende indruk hebben achtergelaten, zowel in termen van designinnovatie als vakmanschap. Tegenwoordig worden Knödgen stukken gewaardeerd door verzamelaars en liefhebbers van vintage keramiek, die ze zien als waardevolle getuigen van een boeiende periode in de geschiedenis van de Europese kunstnijverheid.

Scroll naar boven